İstanbul Barajları Güneş Panelleri İle Kaplanacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem buharlaşmanın önlenmesi hem de elektrik üretimi amacıyla içme suyu barajlarının üzerini güneş panelleri ile kaplayacak.

16.04.2016
İstanbul Barajları Güneş Panelleri İle Kaplanacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem buharlaşmanın önlenmesi hem de elektrik üretimi amacıyla içme suyu barajlarının üzerini güneş panelleri ile kaplayacak.

İstanbul BŞB Başkanı Kadir Topbaş dün 2015 yılı faaliyet raporunu sundu ve yeni projelerini açıkladı. Deniz altı yürüyüş yolu, yeni metro hatları, deniz üstü bisiklet ve yürüme yolları, yeni otogor sistemi, şehir içi karayolu tünelleri gibi projelerin yanı sıra içme suyu barajlarının üzerine kurulacak güneş enerji santrallerinin de müjdesini verdi.

Yaz aylarında barajlarda hergün 400 bin ton suyun buharlaştığının altını çizen Topbaş, hem buharlaşmayı önleyecek hem de elektrik üretecek su üstü güneş enerji santrali kurmayı planladıklarını açıkladı.

İSKİ, İstanbul Ulaşım başta olmak üzere yıllık 3 milyar kilovatsaattten fazla elektrik enerjisi tüketen İBB, Türkiye'deki en büyük elektrik tüketicilerinin başında geliyor. Büyükşehir, tüm elektrik enerjisi ihtiyacını güneş elektriği ile karşılamayı hedeflemesi durumunda yaklaşık 2 bin MW'lık günel enerji santraline sahip olması gerekiyor. İBB, Enerji Atlası tarafından hazırlanan elektrik üretiminde en çevreci belediyeler sıralamasında Hasdal Biyogaz Santrali'nin katkısıyla Kayseri BŞB'nin ardından ikinci sırada bulunuyor.

BARAJLARIN KAPLADIĞI ALANLAR
İstanbul'daki içme suyu barajlarının normal su kotunda kapladığı alanlara bakıldığında Büyükçekmece Barajı 43 km2, Terkos Barajı 30 km2, Ömerli Barajı 23 km2, Sazlıdere Barajı 11,8 km2, Darlık Barajı 5,7 km2, Alibey Barajı ise 4,7 km2 alana sahip. Bu altı içme suyu barajı toplam 118,2 km2 alan kaplıyor.

NE KADAR GES YAPILABİLİR?
Toplam 118,2 km2 veya 118 bin 200 dönüm baraj gölü alanının su seviyelerinde oluşacak azalmalar dikkate alınarak yüzde 10'luk kısmına güneş enerji panelleri döşeneceği ve 1 mw güneş enerji santrali için 15 dönüm alan kullanılacağı düşünüldüğünde İstanbul'daki baraj göllerinin üzerine 788 MWe güce sahip GES tesisi kurulabileceği söylenebilir. Panellerin su yüzeyine paralel olarak yerleştirileceği ve 1 MW gücü sahip tesis için 8 dönüm alan kullanılacağı düşünüldüğünde ise aynı alana 1478 MWe GES kurulabilir.

Daha önce İzmir Seferihisar Belediyesi tarafından Seferihisar Barajı'nın yüzde 1,5'lik kısmına 1 MW GES kurulması için proje hazırlanmış, proje DSİ'nin onayına takılmıştı.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi






Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller